Lopend naar je werk: Alex helpt Deventer bedrijven en werknemers elkaar te vinden

22-09-2021

De voordelen van het werken in je eigen stad zijn eindeloos. Maar in Deventer is dat lijstje nog één puntje langer. Alex de Bokx van vindwerk.nl noemt hem maar meteen: “Als ik klaar ben met mijn werk loop ik een stukje om zodat ik langs de IJssel kan wandelen. Dan heb ik nog tijd om met vrienden in de stad af te spreken of met mijn vriendin uit eten te gaan. Ik hoef niet anderhalf uur te reizen en in de file te staan, dan kom je heel anders thuis.”

Inderdaad, mensen die in hun eigen omgeving werken zijn gelukkiger, productiever en meer verbonden met hun omgeving. Een win-winsituatie voor zowel werkgever als werknemer. Samen met drie collega’s werkt Alex dan ook aan manieren om Deventer werkzoekenden te helpen aan een baan in de stad. Ze koppelen bedrijven aan personeel op basis van skillsets, niet op functietitels.

Ultieme krapte
Creatievere manieren om met werving om te gaan zijn broodnodig in deze ultieme krapte op de arbeidsmarkt. Je leest er veel over, vertelt Alex. “Er zijn nog nooit zoveel banen beschikbaar geweest. En toch heeft nog steeds driekwart van de werkzoekenden moeite om een baan te vinden.”

Zelf ervaarde hij begin dit jaar hetzelfde. “Ik kwam van de universiteit en zocht op adviesfuncties. Ik kwam op gesprek bij adviesbureaus in Amersfoort, Den Haag, Utrecht. Toch werd ik het steeds niet.” Een kennis wees hem op de vacature bij vindwerk.nl. Alex kreeg een gesprek en er was meteen een klik. “Ik kwam erachter dat een baan krijgen bestaat uit een samenkomst van toevalligheden.”

Functietitels
Hij kwam terecht bij de Gasfabriek, waar vindwerk.nl kantoor houdt in het Ondernemershuis. Wat zijn functie precies is? Daar wil Alex zijn vingers niet aan branden. “We verzanden vaak in functietitels, maar daarmee beperken we onszelf. Er zijn er wel 30.000 à 40.000. Terwijl mensen er uit hun eigen sector maar zes of zeven kennen. We denken liever in wat mogelijk is, in wat je kunt.”

Dat wordt allemaal teruggebracht naar rollen. Waar ben je goed in? Kun je goed out-of-the-box denken en ben je goed met cijfers? Dan ben je een creatieve cijferaar. Heb je commercieel talent? Dan ben je een verkoper. Er zijn in totaal zo’n 20 à 25 rollen. Volgens Alex een begrenzing die nodig is om door de bomen het bos weer te kunnen zien.

Booming stad
Door de nadruk te leggen op skillsets blijkt er ineens veel meer mogelijk. En wordt het makkelijker om personeel in Deventer te kunnen plaatsen, want ook hier is de nood hoog. Alex: “Deventer is een booming stad. We hebben bijvoorbeeld 2.700 ICT-bedrijven, waaronder internationale marktleiders.” Het probleem is volgens Alex dat veel Deventenaren niet weten wat er allemaal mogelijk is. “Als je de Deventenaar op straat vraagt om drie bedrijven te noemen, dan lukt dat vaak niet. We kennen vaak de grote jongens: organisaties die veel in de publiciteit zijn. Maar daar is de stad niet altijd bij gebaat: je wilt weten wat de buurman doet.”

Eén van de drie speerpunten van vindwerk.nl is dan ook het etaleren van organisaties in de stad. “We hebben zo veel vette bedrijven, grote en kleine. Daarvoor fungeren we als digitale etalage.”

Kennis uitwisselen
Daarnaast houdt het platform zich bezig met het koppelen van kennis. Alex: “Bedrijven zijn vaak terughoudend met het delen van kennis, terwijl er in Deventer maar weinig concurrentie is. Waarom zouden mensen van een IT-bedrijf geen cursus van een marketingbureau in de Gasfabriek kunnen volgen?”

Vindwerk.nl koppelt daar open badges aan vast. Een soort certificaat van deelname, dat je weer aan je e-portfolio op de website kunt toevoegen. “Het is geen officieel diploma, maar je kunt wel aantonen dat je kennis hebt opgedaan op dat gebied.” Een ander voordeel is dat het organisaties de kans geeft om talent te scouten. Iemand die wil weten of elektrotechniek iets voor hem is, kan zomaar een natuurtalent blijken.

Ontmoetingen
Een laatste speerpunt is het organiseren van evenementen waar bedrijven en potentieel personeel elkaar kunnen ontmoeten, vertelt Alex. “Zoals ik al eerder zei, een baan vinden is vaak een samenkomst van toevalligheden. Ons doel is om het aantal ‘toevallige’ momenten te vergroten.” Op 17 november organiseren we daarom met onze partners een bedrijvenmarkt.

Uiteindelijk gaat het maar om één ding: de afstand tussen werkgever en werknemer verkleinen. Letterlijk. “We gaan uit van de aantrekkingskracht van de stad. De stad om te wonen, werken en te recreëren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de arbeidsmobiliteit binnen Deventer plaatsvindt en niet daarbuiten? Wie kan bijdragen vanuit welke rol? En hoe groei je over 5 à 10 jaar weer door binnen de stad?”

Zelf op zoek naar een baan of personeel? Vindwerk.nl werkt voor alle mensen, alle bedrijven en alle sectoren in de omgeving Deventer. Ga naar www.vindwerk.nl voor meer informatie of mail naar meedoen@vindwerk.nl.

Geschreven door: Yoni Pasman
Foto door: Grietje Mesman

Dit artikel is onderdeel van de InDeventer-serie. Daarin vertellen Deventenaren hoe zij op een bevlogen, creatieve en een tikkeltje eigenwijze manier werken aan de dromen van de stad en omgeving. Want natuurlijk hebben we de skyline, de historische straatjes en het groene buitengebied, maar wat Deventer echt bijzonder maakt? De mensen. 

Tevens geplaatst in het Deventer nieuws.

Bron: www.ondernemen-indeventer.info/nieuws